Фахівці з кібербезпеки заявили, що бензоколонки — золота жила для хакерів

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Автозаправні станції, підʼєднані до Інтернету, можуть бути доступними віддалено через «даркнет» і є однією з найпривабливіших для хакерів цілей, повідомляє CBS News.

Усе більша кількість споживачів підключає до Інтернету речі повсякденного вжитку: від пристроїв для регулювання температури в приміщенні та холодильників — до лампочок і зубних щіток. Але всі ці підключення означають також більшу можливість кіберзагроз. Один із пристроїв, що може бути в небезпеці — автозаправна станція, підʼєднана до мережі Інтернет.

Згідно з публікацією Денні Палмера, представника платформи ZDNet, більшість автомобілістів і навіть оператори АЗС можуть не усвідомлювати, що їм загрожує.

«Це просто золота жила для хакерів», — сказав Палмер в коментарі CBSN.

Хакери можуть використовувати погано захищені Інтернет-пристрої як ворота для доступу до інших цифрових пристроїв користувача. Це дозволяє злочинцям красти конфіденційну інформацію, шпигувати за користувачами або контролювати їхні пристрої.

«Дуже хвилює те, як кіберсвіт і фізичний світ стають взаємоповʼязаними. Це може мати наслідки, що вплинуть на повсякденне життя людей», — додав Палмер.

Раніше Україна вже мала мінімум два напади на енергосистеми. Один — у 2015 році, інший — у 2016-му. Під час другої атаки було відімкнено від енергопостачання приблизно пʼяту частину Києва. У обох атаках українська влада звинуватила російських хакерів.

  • У Федеральному суді Сіетла (США) українець Федір Гладир, затриманий разом із двома іншими українцями за звинуваченням в участі у хакерській групі Fin7, визнав себе винним у фінансових кіберзлочинах в обмін на зняття інших звинувачень.
  • Французька поліція викрила хакерську мережу, яка заразила майже мільйон компʼютерів у всьому світі та використовувала їх для криптовалютних операцій, вимагання грошей і крадіжки даних. З 2016 року хакери встигли заробити на цьому мільйони євро.
  • Міжнародна група поліцейських спільно з Інтерполом розкрила велику мережу педофілів у «даркнеті». Результатом операції, яка тривала два роки, стало затримання девʼяти осіб у Таїланді, США й Австралії.