У Франції викрили хакерську мережу, що заразила вірусом Retadup майже мільйон компʼютерів у всьому світі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Франції викрили хакерську мережу, що заразила вірусом Retadup майже мільйон компʼютерів у всьому світі

Leap Design / Unsplash

Французька поліція викрила хакерську мережу, яка заразила майже мільйон компʼютерів у всьому світі та використовувала їх для криптовалютних операцій, вимагання грошей і крадіжки даних. З 2016 року хакери встигли заробити на цьому мільйони євро, повідомляє BBC.

Викрити хакерів вдалося за допомоги антивірусної компанії Avast. Вона попередила французьку поліцію про можливість існування приватного серверу, який поширює вірус Retadup серед сотень тисяч користувачів по всьому світу — у вигляді пропозиції легкого заробітку, еротичних картинок, а також через флеш-накопичувачі.

Хакери використовували вірус для віддаленого контролю над компʼютерами, на яких без відома користувачів майнили криптовалюту Monero та вимагали гроші за допомогою програм-шантажистів. Також хакери викрадали дані з ізраїльських лікарень.

Мережею заражених компʼютерів керували з Франції — правоохоронці виявили сервер в околицях Парижа і зайнялися боротьбою з вірусом, який зачепив близько 850 тис. компʼютерів.

Для пошуку серверу, з якого керували мережею заражених компʼютерів, кібержандарми заручились підтримкою Федерального бюро розслідувань США. На переконання французьких правоохоронців, 850 тис. компʼютерів, які контролюють хакери, є масивною ударною силою, що здатна відключити всі сайти на планеті.