Рада визнала нелегітимними вибори в окупованому Криму та закликала міжнародну спільноту посилити тиск на РФ

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Верховна Рада ухвалила заяву про невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях України — в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь. Відповідну постанову № 2119 підтримали 325 народних депутатів.

У заяві парламент засудив проведення виборів на окупованому півострові як чергове порушення Росією міжнародного права, а також закликав міжнародну спільноту дати оцінку незаконним діям Росії і посилити політичний та економічний тиск на неї.

«У рамках колонізації окупованих територій Російська Федерація здійснює незаконні дії, у тому числі проводить вибори. Останні такі вибори до органів місцевої влади проводилися на території Російської Федерації і в тому числі Росією на території окупованих регіонів Автономна Республіка Крим і місто Севастополь 8 вересня. Ці вибори вже були визнані низкою держав як незаконні. Наша заява не поверне Крим, але стане чітким доказом того, що незалежно від того, яка Верховна Рада, якого скликання, в складі яких фракцій, - національною ідеєю України є повернення наших окупованих територій, наших громадян у склад української сімʼї», — заявив голова Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко, презентуючи документ.

За його словами, ухвалення цього документа стане чітким сигналом і військово-політичним суперникам України, і партнерам.

Під час голосування фракція політпартії «Опозиційна платформа — За життя» майже всім складом була відсутня. «Проти» не проголосував ніхто з присутніх нардепів, однак один парламентар «Утримався» — позафракційний Вадим Новинський.

  • У неділю, 8 вересня, у Росії пройшов Єдиний день голосування, на якому росіяни обирали депутатів місцевих парламентів. У 16 областях і республіках обирали главу регіону, а ще в чотирьох — депутатів у Державну Думу.
  • Європейський Союз відмовився визнати результати виборів, проведених російською владою в анексованому Криму 8 вересня. Про це йдеться у заяві Верховного представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Майї Косьянчич.
  • 11 вересня виборча комісія в окупованому Криму оголосила остаточні результати виборів до російської «Державної ради» півострова, що відбулися 8 вересня.