Харківська міськрада передумала судитися через ЛГБТ-прайд

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Харківська міськрада передумала судитися через ЛГБТ-прайд

Brendan Hoffman / Getty Images

У міській раді Харкова вирішили не позиватися до суду щодо заборони акції за права ЛГБТ-людей KharkivPride, запланованої на 15 вересня. Про це theБабелю повідомила PR-партнерка заходу Іванна Скиба-Якубова.

«Перший заступник мера Ігор Терехов викликав до себе організаторок KharkivPride, Анну Шаригіну і Віру Чернигіну, і сказав, що міськрада не подаватиме до суду позов про заборону заходу і він може выдбутися в зазначеному ними місці 15 вересня», — сказала активістка.

При цьому на сайті міськради з’явився текст судового позову, але невдовзі був видалений.

«Прес-секретар Юрій Сидоренко повідомив журналістам, що хтось поспішив викласти його в мережу», — пояснила Скиба-Якубова.

Як повідомляє Mediaport, мер Геннадій Кернес підтвердив свою відмову судитися за заборону KharkivPride.

«Чому? Тому що ми бачимо, що це такий захід, якому потрібно забезпечити безпеку. Ми не можемо обмежувати його, заборонити», — сказав він у відповідь на запитання журналістів про причини такого рішення.

Раніше Кернес збирався звернутися до суду, щоб заборонити правозахисну ходу KharkivPride. Таке ж рішення підтримала Харківська міськрада — попри запевнення поліції, що в забороні немає необхідності.

  • Україна на законодавчому рівні майже не захищає права ЛГБТ-спільноти у приватній сфері, але при цьому й не дискримінує у публічному житті. Про це йдеться у висновках міжнародної платформи Equaldex. Загальна ситуація з правами ЛГБТ-людей в Україні гірша, ніж у країнах Європейського Союзу, проте краща, ніж на Близькому Сході.
  • У Німеччині опублікували статистику одностатевих шлюбів за підсумками року. Згідно з ухваленим Бундестагом законом про «шлюб для всіх», пари могли подавати заяви на реєстрацію з 1 жовтня 2017 року. Як повідомляє Zeit Online із посиланням на дані Федерального статистичного управління у Вісбадені, майже 33 тис. пар одружилися до кінця 2018 року.
  • Науковці дійшли висновку, що не існує окремого гена, який визначає сексуальний потяг до представників своєї статі, проте приблизно на 25% така схильність обумовлена генетичними факторами.