Дослідження: Гомосексуальність на 25% обумовлена генетичним фактором

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Науковці дійшли висновку, що не існує ізольованого гена, який визначає сексуальний потяг до представників своєї статі, проте приблизно на 25% така схильність обумовлена генетичними факторами. Про це йдеться у найбільшому дослідженні про витоки одностатевої сексуальної поведінки, яке провели вчені з Центру психіатричних досліджень при Гарварді.

У міжнародному дослідженні взяли участь 493 000 осіб зі США, Великої Британії та Швеції. Провідний науковий співробітник університетської клініки Гарвардської медичної школи Андреа Ганна заявила, що група майже в 100 разів більша, ніж у будь-якому попередньому дослідженні на тему звʼязку між генетикою й одностатевим потягом.

Результати дослідження ґрунтуються на генетичному тестуванні й опитуваннях. Більшість учасників відповідали на питання про частоту їхніх одностатевих сексуальних відносин, а не про те, чи вважають вони себе геями чи лесбійками.

Дослідницька група виявила пʼять «специфічних генетичних варіантів, які асоціюються з одностатевою поведінкою», але при комбінації цих варіантів. Вони змогли пояснити лише 1% потягу людини до своєї статі.

«Це природна і нормальна частина існування нашого виду. Це також має довести, що ми не повинні намагатися розробляти ліки для геїв», — зазначає дослідник Бен Ніл, директор з генетики Центру психіатричних досліджень Гарварда.

Науковці також підкреслюють, що в центрі уваги дослідження лежить поведінка, а не сексуальна ідентичність чи орієнтація. У дослідженні йдеться про те, що сексуальну поведінку визначають тисячі генетичних варіантів, які, найімовірніше, взаємодіють з факторами, що не успадковуються, але жоден з них сам по собі не викликає одностатевої поведінки, тобто неможливо передбачити, чи стане ця людина геєм або лесбійкою.

Деякі фахівці критикують оприлюднення результатів дослідження, оскільки воно не дає однозначної відповіді на причини одностатевого потягу, але дозволяє широко інтерпретувати їх

  • У Німеччині опублікували статистику одностатевих шлюбів за підсумками року. Згідно з ухваленим Бундестагом законом про «шлюб для всіх», пари могли подавати заяви на реєстрацію з 1 жовтня 2017 року. Як повідомляє Zeit Online із посиланням на дані Федерального статистичного управління у Вісбадені, майже 33 тис. пар одружилися до кінця 2018 року.
  • Україна на законодавчому рівні майже не захищає права ЛГБТ-спільноти у приватній сфері, але при цьому й не дискримінує в публічному житті. Про це йдеться у висновках міжнародної платформи Equaldex. Загальна ситуація з правами ЛГБТ-людей в Україні гірша, ніж у країнах Європейського Союзу, проте краща, ніж на Ближньому Сході.
  • Мюнхенський зоопарк виступив на підтримку прав ЛГБТ-пар, у звʼязку з чим розповість своїм відвідувачам про одностатеве кохання у тваринному світі. Про це повідомив представник зоопарку Денніс Спет.