Китайський апарат виявив на Місяці невідому гелеподібну речовину

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Китайський апарат виявив на Місяці невідому гелеподібну речовину

China National Space Administration

Китайський місяцехід Yutu-2 виявив на Місяці невідому гелеподібну речовину, пише Newsweek.

Під час досліджень на зворотному боці Місяця місяцехід виявив незвичайного кольору «гелеподібну» субстанцію. Yutu-2 виявив невідому речовину ще в липні, на восьмий день дослідницької місії в регіоні, вкритому невеликими ударними кратерами.

Як пише видання, місяцехід Yutu-2 є частиною китайської місії Changʼe-4. Науковці, які беруть участь у місії, збиралися відключити місяцехід, коли вони помітили кратер з дивовижним матеріалом на знімках, надісланих Yutu-2 з основної камери.

Ю Тяньї з команди управління помітив «гель» усередині ударного кратера. Він звернувся до вчених місії, які вирішили припинити запланований маршрут місяцеходу, щоб перевірити кратер і його незвичний вміст. За словами вчених, форма і колір субстанції «істотно відрізнялися від місячного ґрунту, який її оточував». Зараз команда місії намагається зʼясувати, що саме виявив місяцехід.

  • У грудні минулого року Китай запустив на Місяць модуль Сhangʼe-4 з центру запуску супутників Xichang. Модуль приземлився в басейні Місяця Ейткен, де мав фотографувати поверхню супутника і брати зразки ґрунту. Апарат також доставив на Місяць насіння картоплі та арабідопсису (рід травʼянистих рослин сімейства Капустяні) — вчені хочуть перевірити, чи зможуть рослини рости і розвиватися на Місяці.
  • Директор NASA Джим Брайденстайн зазначив, що США протягом десяти років зможуть забезпечити постійну присутність людини на Місяці.