Китай запускає модуль на зворотний бік Місяця. На ньому спробують виростити картоплю і шовкопрядів

Дата:
Китай запускає модуль на зворотний бік Місяця. На ньому спробують виростити картоплю і шовкопрядів

China National Space Administration

У пʼятницю, 7 грудня, Китай запускає на Місяць модуль Changʼe-4 з центру запуску супутників Xichang. Модуль має приземлитися в басейні Місяця Ейткен, де він фотографуватиме поверхню супутника і братиме зразки ґрунту, пише BBC.

За даними агентства Сіньхуа, модуль оснащений низькочастотним радіоспектрометром, який допоможе вченим краще зрозуміти найбільш ранні етапи утворення зірок.

Передбачається, що апарат також доставить на Місяць насіння картоплі та арабідопсису (рід травʼянистих рослин сімейства капустяні) — науковці хочуть перевірити, чи зможуть рослини рости і розвиватися на Місяці. Також апарат може доставити на Місяць яйця шовкопряда для проведення біологічного експерименту.

«Ми сподіваємося, що з яєць вилупляться шовкопряди, які можуть виробляти вуглекислий газ, тоді як картопля і арабідопсис виділяють кисень через фотосинтез. Разом вони можуть створити просту екосистему на Місяці», — розповів Сіньхуа представник китайського місячного відомства Чжан Юаньшун.

A що на борту?

Changʼe-4, як і його попередник Changʼe-3, складається зі спускового модуля та місячного ровера. Стаціонарна частина модуля важить близько тонни, а ровер — 135 кг.

Посадковий модуль обладнано двома камерами та спектрометром, який буде виконувати низькочастотні радіоастрономічні спостереження.

Ровер буде нести на собі панорамну камеру, радар для зондування місячної поверхні, візуальний спектрометр для ідентифікації мінералів та обладнання для експерименту з дослідження взаємодії сонячного вітру з поверхнею Місяця.

Оскільки Місяць блокує радіосигнали з Землі, Китай у травні запустив супутник Queqiao спеціально для звʼязку з обʼєктами на зворотному боці Місяця.