«Знищення легенів планети». ООН попередила про незворотні для людства наслідки від пожеж в Амазонії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Знищення легенів планети». ООН попередила про незворотні для людства наслідки від пожеж в Амазонії

Leonardo Carrato / Bloomberg / Getty Images

Гасіння пожеж, які охопили амазонські ліси, не вирішить проблем з екосистемою планети. Про це заявила генеральна секретарка Конвенції біологічного різноманіття Крістіана Пашка Палмер, повідомляє The Guardian.

За її словами, руйнівні пожежі в лісах Амазонії — це лише частина глобальних загроз людській цивілізації. Стихійне лихо, що охопило ліси в Південній Америці, означає, що людство стикається з серйозною кризою, ширшою ніж просто знищення «легенів планети».

«Ми занепокоєні тим, що відбувається з іншими лісами та екосистемами, а також тим, як швидко деградує природа. Ризик у тому, що ми рухаємось до незворотньої точки, про яку говорять науковці, і яка може призвести до каскадного колапсу природних систем», — сказала Палмер.

Еколог зазначила, що увага до стихійного лиха з боку країн «Великої сімки» і пропозиція надати грошей для гасіння пожеж, є, звісно, позитивним кроком, але це не вирішить проблему екологічної кризи.

«Навіть якби кількість грошей для гасіння пожеж у дощових лісах склала мільярд чи 500 мільйонів доларів, ми не побачимо поліпшень, доки не відбудеться глибоких структурних змін. Нам потрібні зміни в тому, як ми виробляємо і споживаємо. Це не лише збереження біологічного різноманіття, це й фінанси, торгівля, зміна моделі розвитку. Ми маємо поставити біорізноманіття та природний капітал у центрі економічної парадигми», — підкреслила Палмер.

  • Пожежі в тропічних лісах Амазонії на території Бразилії, які називають «легенями планети», спалахнули на початку серпня. У деяких штатах оголошено надзвичайний стан. Кількість осередків займання продовжує зростати. Ані дії рятувальників, ані слабкий дощ не в змозі загасити пожежі, що вирують протягом останніх тижнів у лісах Амазонії. За прогнозами, довгоочікуваний осінній сезон дощів полегшить ситуацію лише частково.
  • 60% площі амазонських лісів розташовані в Бразилії, 13% — у Перу, 10% — у Колумбії, решта — у сусідніх країнах Південної Америки. Вважається, що ліси поглинають до 25% вуглекислого газу з атмосфери.
  • Канада виділить $15 млн і направить пожежні літаки для допомоги з гасінням лісових пожеж в Амазонії.
  • Відомі політики й артисти висловили занепокоєння ситуацією в Бразилії, де вже понад три тижні вирують сильні лісові пожежі.
  • Через масштабні та тривалі пожежі в Амазонії тільки за перші 25 днів серпня в атмосферу потрапило 255 мегатонн вуглекислого газу.
  • Американські взуттєві компанії Timberland, Vans і Kipling відмовились закуповувати шкіру в Бразилії, оскільки виробники сировини можуть бути причетними до пожеж у лісах Амазонії.