Протести в Грузії: десятьох правоохоронців, які брали участь в розгоні протестувальників, відсторонили від служби

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Поліція Грузії усунула від роботи 10 співробітників через можливі порушення під час розгону протестів перед будівлею парламенту 20 червня. Матеріали щодо цих поліцейських будуть спрямовані до Генеральної прокуратури. Про це пише Грузія Online.

«Десятьом правоохоронцям, які брали участь в операції з розгону акції, припинили службові повноваження», — заявив на брифінгу в. о. директора департаменту центральної кримінальної поліції МВС Мамука Челідзе.

За його словами, в діях двох співробітників правоохоронних органів виявлено ознаки кримінального злочину.

Челідзе зазначив, що МВС Грузії готове співпрацювати зі слідством і представити в Генпрокуратуру всі матеріали, отримані в ході слідства.

Генпрокуратура, у свою чергу, повідомила про порушення справи за статтею про перевищення службових повноважень із застосуванням насильства під час протестів і попросила громадськість надати свідчення можливих порушень.

«Прокуратура звертається з проханням, що крім добутого нами в ході процесуальних заходів фото-відеоматеріалу, надавайте нам будь-які інші докази, щоб здійснити відповідне правове реагування в максимально стислі терміни на всі злочинні факти», — наголосив прокурор Кока Кацитадзе.

  • У Тбілісі 20 червня почалися масові протести під будівлею парламенту після виступу депутата Держдуми Сергія Гаврилова, який підтримував Абхазію і Осетію під час російсько-грузинської війни 2008 року. Протестувальники виступали, зокрема, проти правлячої партії «Грузинська мрія» і спалили її прапор. Поліція розігнала демонстрантів за допомогою сльозогінного газу, водометів і гумових куль. Багато демонстрантів отримали поранення, багатьох затримали.
  • Учасники акцій протесту 21—22 червня заявили, що залишені під будівлею парламенту Тбілісі апаратура та сцена були викрадені. Про це заявив один з організаторів протесту Георгій Ноніашвілі.