«Перше завдання — припинення вогню на Донбасі». Зеленський виголосив першу промову на посаді президента

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
«Перше завдання — припинення вогню на Донбасі». Зеленський виголосив першу промову на посаді президента

Brendan Hoffman / Getty Images

Володимир Зеленський виголошує першу промову на посаді президента. Він говорив про обʼєднання країни та повернення окупованих територій.

Промову він виголосив з трибуни Верховної Ради.

«Наше найперше завдання — припинення вогню на Донбасі. Задля того, щоб наші герої не гинули, я готовий на все. Я готовий втрачати рейтинги і я готовий втратити свою посаду задля того, щоб настав мир, не втрачаючи наші території. Не ми почали цю війну, але нам цю війну закінчувати. І ми готові до діалогу. Першим кроком для початку цього діалогу стане повернення всіх полонених. Другим кроком стане повернення наших територій. Ми втратили не тільки території, але й людей. Ми втратили їхню свідомість, і влада за ці 5 років не зробила нічого для того, щоб її повернути», — сказав він. Ці слова зірвали оплески в парламенті.

Новообраний президент час від часу переходив на російську мову, звертаючись до жителів окупованих Донбасу та Криму.

Після цього Зеленський закликав «взяти ручки і саморозпуститися» Кабінет міністрів та заявив, що розпускає Верховну Раду.

Також Зеленський закликав депутатів і державних службовців не вішати його портрети.

«Президент — не ікона. Повісьте там фотографії своїх дітей і перед прийняттям важливих рішень думайте про них», — сказав він.