Суд скасував перевірку ПриватБанку, яка дозволила його націоналізувати. Нацбанк подав апеляцію і програв

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Національний банк програв апеляцію на рішення Окружного адміністративного суду, який скасував інспекційну перевірку ПриватБанку в 2016 році. Ця перевірка дозволила визнати банк неплатоспроможним, йдеться у повідомленні прес-служби Нацбанку.

«13 травня 2019 року Шостий апеляційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу Національного банку на рішення Окружного адміністративного суду Києва від 2 березня 2018 року, яким було задоволено позов колишнього акціонера ПриватБанку кіпрської компанії Triantal Investments Ltd», — йдеться в повідомленні.

Там зазначили, що НБУ не погоджується з таким рішеннм і готується до подання касаційної скарги. «Порядок та підстави для проведення планових і позапланових перевірок у банках регламентуються відповідним положенням Національного банку. У разі виявлення суттєвого погіршення фінансового стану банку Національний банк має підстави для проведення відповідної перевірки, — цитує прес-служба начальника управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту НБУ Віктора Григорчука.

Про що йдеться?

У НБУ нагадали, що в 2016 році мали підстави для інспекційної перевірки ПриватБанку, адже погоджена з колишніми акціонерами та топ-менеджментом програма фінансового оздоровлення банку не була виконана.

«За результатами інспекційної перевірки ПриватБанку, напередодні визнання його неплатоспроможним та виведення з ринку за участі держави було встановлено, що план реструктуризації банком не виконувався, капіталу банку було недостатньо для дотримання вимог щодо нормативів капіталу та покриття кредитних ризиків», — підкреслюють у Нацбанку.

НБУ стверджує, що на основі висновків інспекційної перевірки, а також незалежної аудиторської компанії з міжнародним авторитетом, яку залучив ПриватБанк, він визнав себе неплатоспроможним та звернувся до уряду з пропозицією націоналізувати його.