Суд розірвав договір поруки Коломойського, який той уклав перед націоналізацією ПриватБанку. НБУ оскаржить рішення

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Суд розірвав договір поруки Коломойського, який той уклав перед націоналізацією ПриватБанку. НБУ оскаржить рішення

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Печерський районний суд Києва ухвалив рішення розірвати договір особистої поруки бізнесмена Ігоря Коломойського за кредитами рефінансування ПриватБанку, який укладався перед націоналізацією банку між ним та Національним банком.

НБУ збирається оскаржувати рішення суду, йдеться на сторінці банку в Facebook.

«Ігор Коломойський продемонстрував небажання виконувати взяті на себе зобов’язання добровільно, незважаючи на важкі наслідки, які українська держава змушена понести внаслідок його дій. Задля уникнення солідарної відповідальності у вересні 2017 року він звернувся до суду з вимогою розірвати зазначені договори поруки. Сьогоднішнє судове рішення на користь Ігоря Коломойського не набрало законної сили і, безумовно, буде оскаржено в апеляційному порядку», — цитує прес-служба слова начальника управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Національного банку Віктора Григорчука.

Нацбанк та Ігор Коломойський уклали договори особистої поруки у 2015 році. Вони передбачали погашення Коломойським п’яти кредитів рефінансування ПриватБанку, отриманих за період 2008—2014 років. Сума кредитів становить 9,2 млрд грн, повідомили у НБУ.

  • Раніше Окружний адміністративний суд міста Києва визнав протиправним рішення про націоналізацію ПриватБанку.
  • Також Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення Національного банку про перелік повʼязаних із ПриватБанком фізичних і юридичних осіб.
  • ПриватБанк був націоналізований 21 грудня 2016 року — Міністерство фінансів купило 100% акцій банку за 1 грн. За даними НБУ, станом на 21 грудня Ігор Коломойський володів безпосередньо 41,6% акцій банку, ще 16,5% — опосередковано через компанію Triantal investments LTD. Геннадій Боголюбов прямо та опосередковано володів 41,5% акцій банку. Власником 2,7% акцій банку був голова правління Олександр Дубілет.