«Завадили зовнішні обставини». Чому українська «Мрія» не пролетіла над Венецією, пояснення співавтора проекту

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:
«Завадили зовнішні обставини». Чому українська «Мрія» не пролетіла над Венецією, пояснення співавтора проекту

Відкрита група

Один з авторів проекту «Падаюча тінь «Мрії» на сади Джардіні» Павло Ковач пояснив, чому не вдалося реалізувати ідею на Венеціанській бієнале. Про це він розповів журналістам theБабеля.

«Мрія» повинна була летіти, але завадили зовнішні обставини. «У новинах написали, що так і задумано, але так не замислювалося. Ми разом з Міністерством культури півроку робили все можливе, щоб «Мрія» полетіла. Але [політ] — тільки частина проекту. В українському павільйоні на бієнале можна побачити історію переговорів про політ, і глядач може спробувати розібратися в цьому. Хоча ми самі досі не розібралися», — зазначив він.

Більш того, за словами Ковача, за місяць до бієнале художники отримали лист від «Авіаліній Антонова». У ньому говорилося, що літак не зможе відкинути тінь і взагалі полетіти з технічних причин — він перебував у ремонті.

«Після цього у Відкритій групі був важкий період. В [кожному з] нас боровся художник і громадянин. Якщо б ми сказали всім, що «Мрія» не полетить, нам відповіли: «Який жах! Проекту не буде. Катастрофа». Наша художня позиція від цього сильно постраждала. Ми до останнього, в агонії намагалися щось зробити, щоб вона полетіла», — підкреслив він.

  • У Венеції відкрили для публіки 58-му бієнале сучасного мистецтва. На ній є Національний павільйон України. Тема нинішньої бієнале, куратором якої виступає директор лондонської Hayward Gallery Ральф Ругофф, звучить як «Дай вам боже жити в цікаві часи».