В Італії відкрилася 58-а Венеційська бієнале. Там є український павільйон, а французька художниця вирила тунель. Що ще?

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

У Венеції відкрили для публіки 58-ту бієнале сучасного мистецтва. На ній є Національний павільйон України, передає прес-служба Міністерства культури України в Facebook.

«На 58-й Венеційській бієнале сучасного мистецтва офіційно відкрито Національний павільйон України проектом «Падаюча тінь «Мрії» на сади Джардіні» під кураторством Відкритої групи: Юрія Білея, Павла Ковача, Станіслава Турина, Антона Варгі», — йдеться в повідомленні.

Тема цьогорічної бієнале, куратором якої виступає директор лондонської Hayward Gallery Ральф Ругофф, звучить так: «Дай боже вам жити в цікаві часи».

За словами українських чиновників, проект «Падаюча тінь «Мрії» на сади Джардіні» розповідає про Україну «як країну з унікальним характером, що здатна привнести нові смисли в дискусію про сучасне мистецтво й світ навколо».

«За задумом кураторів, проект акцентує увагу на нереальності, химерності сучасного світу, підкреслює вагу інтерпретації емоції, міфу, корелює з темою цьогорічної виставки. Концепцією проекту передбачалося, що найбільший у світі український літак Ан-225 «Мрія» на кілька секунд зʼявиться над Венецією... «Мрія» не пролітала над парковою зоною 58-ї Міжнародної виставки сучасного мистецтва у Венеції, однак це і було задумом кураторів, які створили історію про політ, утворивши міф», — підкреслюється в повідомленні.

Водночас французька художниця Лора Пруво вирішила прорити тунель між французьким павільйоном і британським. Для цього вона кілька вечорів поспіль, разом із друзями, копала підземний хід. При цьому дозволу жінка не питала.

«Вони б не дозволили, сказали б, що будівля зруйнується або щось подібне. Так що я просто вирішила зробити це за одну ніч, коли пішли відвідувачі», — розповіла вона журналістам The Guardian.

Причиною такого неординарного рішення є те, що жінка заміжня за британцем і 18 років прожила у Великобританії. Тим не менш, зараз вона оселилася в Антверпені.

Буде на бієнале і павільйон Росії. Його представлятиме директор Державного Ермітажу Михайло Піотровський. Там будуть виставлені роботи художника та сценографа Олександра Шишкіна-Хокусая і Олександра Сокурова на тему ермітажних шедеврів.

Що таке Венеціанська бієнале?

Це один з найвідоміших форумів світового мистецтва, міжнародна художня виставка, що проводиться раз на два роки за участю міжнародного журі. Ідея проведення виникла у консула Венеції Ріккардо Сельватіко в 1893 році.

  • У конкурсних програмах 72-го Каннського міжнародного кінофестивалю Україну представлятимуть два фільми. Стрічка «Додому» кримськотатарського режисера Нарімана Алієва увійшла в програму «Особливий погляд», а картину Декеля Беренсона «Анна» (створену у копродукції України, Ізраїлю та Великобританії) відібрано у програму короткометражних фільмів.