Міністерство енергетики США отримає найшвидший у світі суперкомпʼютер

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Американський виробник процесорів AMD і розробник компʼютерів Cray планують до 2021 року побудувати найпотужніший і найшвидший суперкомпʼютер для Національної лабораторії Ок-Рідж у штаті Теннессі, яка належить Міністерству енергетики США. Про це пише The Verge.

Потужність суперкомпʼютера, який отримав назву Frontier, повинна скласти 1,5 екзафлопс — він зможе здійснювати до 1,5 мільярда розрахунків в секунду. Його використовуватимуть для низки завдань зі складними розрахунками в ядерних і кліматичних дослідженнях.

«Рекордні досягнення Frontier забезпечать нашій країні лідерство в науці, яка покращує життя і економічне процвітання всіх американців і всього світу. Frontier прискорюватиме інновації в галузі штучного інтелекту, надаючи американським дослідникам дані й обчислювальні ресурси світового класу, щоб гарантувати, що такі великі винаходи будуть зроблені у Сполучених Штатах», — заявив міністр енергетики США Рік Перрі.

Щоб пояснити людям масштаби такого типу машин, виробник процесорів AMD говорить, що Frontier матимете таку ж обчислювальну потужність, що і наступні 160 найшвидших суперкомпʼютерів разом узяті. Він зможе обробляти неймовірні обсяги даних зі швидкістю, що в 24 млн разів більша за звичайне домашнє інтернет-зʼєднання. Він також буде займати відповідно величезну площу — 7 300 квадратних футів (близько 680 кв. м, що еквівалентно двом баскетбольним майданчикам) і вміщувати 90 миль кабелів (145 км).

Frontier не єдиний сучасний компʼютер, який зараз будують у США. Раніше цього року Міністерство енергетики оголосило про подібний проект — суперкомпʼютер Aurora, який створюють Intel і Cray в Аргонській національній лабораторії. Aurora, ймовірно, стане першим у США суперкомпʼютером, але Frontier матиме більшу обчислювальну потужність.