Вчені: До відламу айсберга в Антарктиді, вдвічі більшого за Нью-Йорк, залишилися лічені дні

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Два злами на шельфовому льодовику Бранта в Антарктиді вже близькі до остаточного розколу, який призведе до появи айсберга розміром у 560 квадратних миль (1450 кв. км). Він буде вдвічі більшим за місто Нью-Йорк. Видання The New York Times опублікувало карту льодовика, на якій помітно, як величина тріщин зростає у режимі реального часу.

Вчені зазначають, що розкол може статися в будь-який день.

«Цей розкол буде величезним для льодовика Бранта», — сказав фахівець з питань клімату з Каліфорнійського університету в Ірвіні, який проводив дослідження полярних льодовиків, Ерік Рігні,

Раніше вчені зазначали, що зростаючі тріщини можуть загрожувати безпеці людей на шельфі, особливо дослідників на станції Halley Британської антарктичної служби. Ця база зазвичай працює цілий рік, але в останні роки вона двічі закривалася через непередбачувані зміни в льоду. У 2016—2017 році цю базу вже доводилося пересунути подалі від тріщин, що ширилися.

  • Наприкінці лютого американське космічне агентство повідомляло про знімок супутника Landsat Геологічної служби США, що показував зростання тріщин у льодовику.
  • Учені зʼясували, що група льодовиків, які охоплюють восьму частину берегової лінії східної Антарктиди, тане через потепління морів .