NASA: Від Антарктиди відколюється величезний айсберг

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Тріщини на шельфовому льодовику Бранта в Антарктиді незабаром відколять від нього величезний айсберг площею 1 700 кв. км, попереджають в Обсерваторії Землі NASA.

Американське космічне агентство повідомляє, що недавній знімок супутника Landsat Геологічної служби США показує зростання тріщин у льодовику. Тріщина уздовж верхньої частини зображення від 23 січня 2019 року — так звана Гелловінська тріщина, — вперше зʼявилася в кінці жовтня 2016 року і продовжує зростати.

Більш серйозною проблемою вчені вважають тріщину в центрі зображення. Вона залишалася стабільною близько 35 років, а нещодавно почала ширитись на північ зі швидкістю 4 кілометри на рік.

Вчені припускають, що коли ці тріщини зʼєднаються, від льодовика відколеться айсберг площею не менш як 1,7 тис. кв. км — цей айсберг не потрапить у двадцятку найбільших в Антарктиці, але стане найбільшим в історії спостережень за льодовиком Бранта.

«Найближче майбутнє крижаного шельфу Бранта, імовірно, залежить від того, де зійдуться наявні розломи. Якщо вони зійдуться вгору за течією, на південь, то, можливо, льодовий шельф буде дестабілізований», — зазначив гляціолог Центру космічних польотів імені Годдарда NASA Джо Макгрегор.

Зростаючі тріщини можуть загрожувати безпеці людей на шельфі, особливо дослідників на станції Halley Британської антарктичної служби. Ця база зазвичай працює цілий рік, але в останні роки вона двічі закривалася через непередбачувані зміни в льоду. Цю станцію в 2016—2017 році уже довелося пересунути подалі від тріщин, що збільшувалися.