У сузірʼї Стрільця прокинулася потужна зірка-магнетар, яка випромінює радіохвилі

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Після більш ніж десятиліття очікування та спостереження астрономи зафіксували, як одна з найрідкісніших зірок, відомих науці, пробуджується від сну. Вона називається XTE J1810–197 — це один з чотирьох високомагнітних магнетарів, які випромінюють радіохвилі, пише ScienceAlert.

Магнетарі — це нейтронні зірки з потужним магнітним полем, яке приблизно в один квадрильйон разів перевищує індукцію магнітного поля Землі. Вважається, що таке сильне поле формується за рахунок струмів, що протікають у нейтронній зірці в початковий період її існування.

Зірка-магнетар XTE J1810–197 була виявлена в 2004 році за сплеском у радіодіапазоні. Вона мовчала протягом 11 років, проте несподівано прокинулася і почала видавати сигнали, що відрізняються від попередніх.

В очікуванні радіореактивації зірки група астрономів на чолі з Ліною Левін з Центру астрофізики в Університеті Манчестера спостерігала за нею з 2009 року за допомогою радіотелескопа Ловелла в Обсерваторії Jodrell Bank (JBO). 8 грудня 2018 року вчені виявили яскравий імпульсний радіосигнал на частоті 1,52 ГГц від цього джерела, що ознаменувало кінець майже десятиліття його радіомовчання.

Причина, через яку зірка мовчала десять років, поки невідома.