Суд не дозволив громаді УПЦ МП володіти собором на Дніпропетровщині

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Суд не дозволив громаді УПЦ МП володіти собором на Дніпропетровщині

Собор Різдва Пресвятої Богородиці

Господарський суд Дніпропетровської області вирішив, що релігійна громада Української православної церкви (Московського патріархату) не має права володіти собором Різдва Пресвятої Богородиці у селі Мала Петриківка.

Про це пише Радіо Свобода з посиланням на представника обласної та місцевої влади в суді Максима Карманнікова.

«Далі селищна рада, діючи за процедурою, має визнати за собою право власності на це майно. Процедура приблизно така: спершу церква береться на облік як безхазяйне майно, потім розміщується оголошення в ЗМІ, що розшукується власник. Якщо упродовж року власник із документами не оголосить про себе, то далі селищна рада має звернутися до суду про визнання за нею права власності», — розповів Карманніков.

Місцева влада стверджує, що релігійна громада УПЦ (МП) захопила пам’ятку і територію біля неї.

Собор Різдва Пресвятої Богородиці є памʼяткою архітектури національного значення. Останнім часом він перебуває в напівзруйнованому стані. Представник Дніпропетровської ОДА раніше заявляв, що «в церкви немає власника або власник невідомий». Громада УПЦ МП заявляла, що церква належить їй.

У Дніпропетровському обласному центрі з охорони історико-культурних цінностей вважають, що собор належить селищній раді Малої Петриківки, повідомляє Радіо Свобода.

  • СБУ заявила, що провела обшуки в групі охоронних компаній «Служба безпеки Стелс». Співзасновником фірм є священнослужитель Української православної церкви Московського патріархату. Його підозрюють у співпраці з російськими парамілітарними структурами.
  • У Московському патріархаті заявили, що лише 36 парафій перейшли до ПЦУ. Насправді — 340.
  • Національний банк випустить колекційні монети на честь надання Томосу про автокефалію Православної церкви України. Монети виготовлять номіналом 5, 20 і 100 гривень. 5-гривневі монети зроблять із нейзильберу, 20-гривневі — зі срібла, а 100-гривневі — із золота.