Розрив ядерного договору між Москвою та Вашингтоном: НАТО готується до оборони

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

НАТО готує оборонні заходи на тлі розриву договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД) між Вашингтоном і Москвою. Про це заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг на прес-конференції у Брюсселі, де проходить зустріч міністрів оборони країн-учасниць організації.

«Ми готуємося до світу без ДРСМД. Ми обговоримо, які кроки має зробити НАТО, щоб адаптуватися до ракет Росії. [...] Усі кроки будуть зваженими, скоординованими і оборонними. Ми не маємо наміру розміщувати нові ракети у Європі», — сказав він.

За словами Столтенберга, члени НАТО і Канада збільшать свої оборонні витрати на Європу до $100 млрд на 2020 рік.

Він зазначив, що міністри оборони НАТО ретельно обговорять розгортання Росією кількох армійських дивізіонів з крилатими ракетами великої дальності 9М729.

Генсек НАТО також додав, що розрив ракетного договору буде обговорюватися з Росією на Мюнхенській конференції з безпеки.

«Питання буде обговорюватися і на Мюнхенській конференції, тому що всі члени НАТО розуміють, що цей оплот нашої безпеки перебуває під загрозою», — сказав Столтенберг.

Договір між СРСР і США підписали Михайло Горбачов та Рональд Рейган 8 грудня 1987 року під час радянсько-американської зустрічі на вищому рівні у Вашингтоні. Ця угода вперше в історії дозволила ліквідувати цілий клас озброєнь: сторони зобовʼязалися знищити всі комплекси балістичних і крилатих ракет наземного базування середньої (1000—5500 км) і малої (від 500 до 1000 км) дальності, а також не створювати, не випробовувати й не розгортати такі ракети в майбутньому.