Держсекретар Помпео: США виходять з договору про ракети середньої та малої дальності з 2 лютого

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Держсекретар США Майкл Помпео оголосив, що країна виходить з договору про ракети середньої і малої дальності (ДРСМД) з Росією 2 лютого 2019 року. Про це пише AP.

Як зазначив держсекретар, США припинять свої зобовʼязання за договором у суботу. Помпео також повідомив, що якщо Росія не дотримується договору, договір «припиниться». Росія заперечує факт порушення договору.

Офіційні особи США також висловили стурбованість тим, що Китай, який не є частиною договору, розгортає велику кількість ракет в Азії, яким США не можуть протистояти, оскільки вони повʼязані договором.

  • НАТО і Росія не змогли розвʼязати спір з приводу нової російської ракети, яка, на думку західних союзників, являє собою загрозу для Європи, через що США може вийти з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД).
  • Державний секретар США Майк Помпео заявив, що країна припинить свої зобовʼязання за ДРСМД, якщо Росія протягом 60 днів не повернеться до його виконання. Цей термін спливає 2 лютого.
  • Зокрема, США закликають Росію відмовитися від пускових установок 9M729, які виробляє російське ОКБ «Новатор», і ракетних систем, або ж скоротити їх радіус дії.