Держдеп США: Росія повинна відмовитися від ракет 9M729 або скоротити їх радіус дії

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Держдеп США: Росія повинна відмовитися від ракет 9M729 або скоротити їх радіус дії

Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images

Росію закликають відмовитися від ракет 9M729, які виробляє російське ДКБ «Новатор», або ж скоротити їх радіус. Він повинен відповідати вимогам Договору 1987 року про ракети середньої і малої дальності. Про це повідомила заступник держсекретаря з питань контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Андреа Томпсон під час телеконференції.

Також вона зазначила, що Росії слід «прибрати систему, прибрати пускову установку або змінити систему так, щоб вона не перевищувала [граничну] дальність», зазначену в угоді.

Що це за угода?

Договір між СРСР і США про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, який в 1987 році підписали радянський лідер Михайло Горбачов і американський президент Рональд Рейган.

Учасники договору зобовʼязалися не виробляти, не випробувати і не розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої (1 000—5 500 км) та малої (500—1 000 км) дальності. Також сторони повинні були протягом 3 років знищити всі пускові установки і ракети наземного базування з радіусом дії 500—5 500 км.

Загалом до червня 1991 року СРСР ліквідував 1 846 ракетних комплексів, США — 846. У 1992 році угоду перепідписали, залишивши в ній заборону на розробку і прийняття на озброєння таких ракет. Пізніше США звинуватили Росію в порушенні цього договору за провадження комплексів «Іскандер» і балістичних ракет РС-26 «Ярс-М».

  • За деякими даними, ракета 9M729 є сухопутним варіантом ракети 3М14 ракетного комплексу «Калібр-НК» та розроблена ДКБ «Новатор». Існує версія, що створення і випробування подібної ракети визнається західними спостерігачами як порушення Договору про скорочення РСМД 1987 року.
  • США припинять свої зобовʼязання за договором про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД), якщо Росія протягом 60 днів не повернеться до його виконання.