Британські та американські океанографи вважають, що океани скоро змінять колір через глобальне потепління

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Вчені виявили, що внаслідок глобального потепління блакитні і зелені кольори океанів до 2100 року стануть ще яскравішими завдяки зростанню популяції фітопланктону. Про це йдеться у спільному дослідженні британських та американських океанографів, пише The Guardian.

Дослідники кажуть, що зміни кольору обумовлені впливом зміни клімату на популяції крихітних організмів, що мешкають у воді, відомих як фітопланктон, які перетворять сонячне світло в хімічну енергію за допомогою фотосинтезу.

«Точно так само, як рослини на землі зелені, фітопланктон також зелений, тож кількість і різні види фітопланктону впливають на колір поверхні океану», — пояснила доктор Анна Гікман, співавтор дослідження з школи науки про океан і землі в Університеті Саутгемптона.

Хікман і її колеги з Великої Британії і США проаналізували, як різні чинники, як-от температура, течії і кислотність океану впливають на ріст і типи фітопланктону у воді.

Результати дослідження показують, що якщо температура глобальної поверхні моря підніметься на 3 градуси за Цельсієм до 2100 року — як очікується за поточним сценарієм, — колір понад половини океанів, включаючи північну Атлантику, зміниться, оскільки у більш теплій воді фітопланктон розмножиться.

«Грубо кажучи, там, де вода наразі досить блакитна, тому що фітопланктон має відносно низький вміст біомаси, ви побачите, що вода стає синьою, а де океан дещо зеленіший, тому що вміст біомаси вищий, ви побачите, що вода стане ще зеленішою», — розповіла Хікман.

  • Принаймні третина величезних крижаних шапок Гімалаїв розтане до 2100 року, що загрожує серйозними наслідками для майже 2 мільярдів осіб, йдеться в звіті «Оцінка Гімалаїв і Гіндукушу».
  • Льодовики на Канадському острові Баффінова Земля в Арктиці швидко відступають через глобальне потепління. Різке зміщення контуру вічного льоду відкрило на острові давні рослини і ландшафти, які протягом десятків тисяч років приховував льодовик.
  • Океани стрімко теплішають, оскільки вони поглинають більш ніж 90% тепла, яке утворюється з парникових газів. Наслідки цього для всієї планети можуть бути катастрофічними — до кінця ХХІ ст. рівень моря підніметься приблизно на метр, що призведе до міграції 150 мільйонів людей з прибережних регіонів по всьому світу через затоплення.