У Росії порушили кримінальну справу через смерть російського найманця Іванова в українській колонії

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Слідчий комітет Російської Федерації порушив кримінальну справу за фактом смерті у Дрогобицькій колонії (Львівська область) 45-річного Валерія Іванова – громадянина РФ ,який воював на Донбасі на боці бойовиків. Про це повідомляється на сайті російського відомства .

«У органів попереднього слідства є підстави вважати, що смерть Іванова носить кримінальний характер і настала внаслідок протиправних дій невстановлених осіб на території України», — заявили в СК.

Росіяни порушили кримінальну справу за ознаками «умисного заподіяння тяжкої шкоди здоровʼю, небезпечної для життя людини, що спричинило з необережності смерть потерпілого» (частина 4 статті 111 Кримінального кодексу РФ).

Також наголошується, що Іванов помер 9 грудня 2018 року, а його тіло з України в місто Сєверодвінськ Архангельської області доставили 28 грудня 2018 року.

«У ході судово-медичної експертизи встановлено, що смерть настала в результаті сукупності нанесених тілесних ушкоджень — тупої поєднаної травми тіла», — запевняють у слідчому комітеті РФ.

  • Валерій Іванов приїхав на Донбас з російського міста Архангельськ у грудні 2014-го — воювати на боці сепаратистів. Його затримали поблизу Станиці Луганської, після чого український суд засудив його до 12 років увʼязнення за тероризм.
  • Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини заявив, що Іванов помер у колонії Дрогобича через падіння з драбини. Згідно з повідомленням, 9 грудня Валерій Іванов, перебуваючи у кімнаті відпочинку для ув’язнених, вирішив закрутити лампочку, яка перегоріла. Для цього він заліз на складану драбину, проте не втримався та впав на спину. Потиличною частиною голови він вдарився об смітник, внаслідок чого настала смерть.
  • Іванов був одним з 22 затриманих в Україні росіян, які звернулися до президента Росії Володимира Путіна з проханням повернути їх на батьківщину. Раніше Київ заявляв, що готовий обміняти цих людей на українців, однак Москва цих пропозицій не приймає.