«Просив Путіна про обмін». Російський найманець Іванов помер в українській колонії

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Російський найманець Валерій Іванов, засуджений українським судом за тероризм до 12 років увʼязнення, помер у Дрогобицькій колонії (Львівська область) за незрозумілих обставин. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила громадський активіст, координатор ГО «Медійна ініціатива за права людини» Ольга Решетилова.

«Він просив Путіна про обмін, але так і не дочекався його. Росіяни не поспішають забирати навіть його тіло», — написала вона.

Іванов приїхав на Донбас з російського міста Архангельськ у грудні 2014-го — воювати на боці сепаратистів.

«Розповідає, що його затримали поблизу Станиці Луганської, коли він був у розвідці. Хоча насправді очевидці стверджують, що Іванов сам пʼяним прийшов на позиції українських військових. А тим часом в Україні лишається 21 росіянин, які написали Путіну звернення забрати їх додому», — додала Решетилова.

  • У серпні в інтерв’ю журналістам проекту «Іхтамнєти» на телеканалі СТБ Валерій Іванов заявив, що не вважає себе найманцем, а приїхав в Україну через принцип. Він визнав, що у штабі сепаратистів перебували російські офіцери, і підкреслив, що винна в агресії РФ сама Україна, яка не знає своєї проблеми.
  • «Я народився в СРСР. Для мене немає ні Білорусі, ні України, ні Казахстану, ні Узбекистану. Для мене всі однакові. Я хочу приїхати у будь-яку країну. Я народився і служив у Казахстані. І що? Буде проблема в Казахстані — я туди поїду», – сказав тоді він.
  • Іванов був одним із 22 затриманих в Україні росіян, які звернулися до президента Росії Володимира Путіна з проханням повернути їх на батьківщину. Раніше Київ заявляв, що готовий обміняти цих людей на українців.