«Політиканство і паразитування на питаннях релігії». Путін заявив, що Росія буде захищати вірян в Україні

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Президент Росії Володимир Путін порівняв ситуацію в Україні з «безбожниками, що переслідували священиків і вірян в XX столітті». А також зазначив, що Росія «має право захищати віросповідання в сусідніх країнах». Про це він розповів на заході, присвяченому 10-річчю Помісного собору Російської Православної церкви та інтронізації патріарха Кирила, пише ТАСС.

«Держава та влада Росії вважають абсолютно неприпустимим будь-яке втручання в церковні справи, ми поважали і будемо поважати незалежність церковного життя, тим більше — в сусідній суверенній країні», — сказав Путін про ситуацію в Україні. «Тим не менш, ми залишаємо за собою право реагувати і робити все для захисту прав людини, в тому числі і свободи віросповідання», — додав він.

Також він зазначив, що «спекуляції, політиканство, паразитування на питаннях релігійного життя ведуть до розʼєднання людей, провокують злість і нетерпимість» і «саме такий проект, який не стосується віри, а наскрізь фальшивий і повʼязаний з боротьбою за владу, реалізовується сьогодні в Україні».

«По суті, відбувається грубе втручання в церковне життя, його ініціатори немов навчалися у безбожників минулого століття, які виганяли вірян з храмів, труїли і переслідували священнослужителів», — підсумував Путін.

  • Українська православна церква Московського патріархату не буде змінювати свою назву на Російську православну церкву (РПЦ). Її юристи «вирішують, як діяти» щодо прийнятого закону.
  • Закон був прийнятий Верховною Радою 20 грудня 2018 року. Він пропонує зобовʼязати релігійні організації вказувати у своїй повній назві приналежність релігійної організації до керівного центру, якщо він перебуває за межами України — на території держави, яка вчинила військову агресію проти України або окупувала частину її території.