Просять Путіна про обмін заручниками. «Новая газета» опублікувала листи трьох російських військових з українських вʼязниць

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Російське громадсько-політичне видання «Новая газета» опублікувало три листи російських військових, засуджених в Україні за участь у війні на Донбасі. У листах вони звертаються до президента РФ Володимира Путіна та просять обміняти їх на українських увʼязнених в Росії.

Газета оприлюднила листи Сергія Єгорова (затриманий 14 квітня 2017 року), Руслана Гаджиєва (затриманий 25 січня 2015 року) і Олексія Седикова (затриманий 11 липня 2016 року).

«Виходячи з вищевикладеного, прошу Вас, Володимире Володимировичу, допомогти, посприяти у вирішенні питання щодо мого переведення в РФ або організувати і здійснити можливий обмін заручників і військовополонених громадян РФ на політичних вʼязнів, полонених громадян України, які перебувають у вʼязницях РФ. Прийміть, будь ласка, всі необхідні заходи для повернення нас, громадян РФ, які перебувають у вʼязницях України, до себе на Батьківщину», — так закінчуються їхні листи.

Видання зазначає, що такі прохання подали 21 громадянин і одна громадянка Росії, що перебувають в колоніях і СІЗО України за звинуваченнями в участі у війні на Донбасі. Написані ці листи були ще в серпні минулого року і відразу ж передані російській стороні дипломатичними каналами. Однак російська сторона так і не відповіла на прохання, а російські консули не стали приїжджати до увʼязнених росіян, ніхто не звʼязався з їхніми родичами.

Київ зі свого боку готовий до обміну, 13 раз в загальній складності Україна зверталася до Російської Федерації з пропозиціями обміняти громадян Росії на українців у російських вʼязницях і СІЗО. Останній раз це було на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи кілька днів тому, коли віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко назвала прізвища російським журналістам, додавши: «Заберіть своїх, віддайте наших!»

«Новая газета» надає повний список росіян, які просять про обмін. Видання також нагадує, що один громадянин Росії з цього списку, Валерій Іванов, помер в українській колонії у грудні 2018 року, а обставини його смерті зʼясовуються.

  • Раніше українська сторона в ТКГ пропонувала організувати обмін увʼязнених і полонених 27 грудня 2018 року. Київ був готовий обміняти 23 громадян Росії на 23 українців, які перебувають у кремлівських вʼязницях, а також передати 66 сепаратистів в обмін на 19 заручників в ОРДЛО. Проте російська сторона цих пропозицій не приймає.
  • Після цього Україна запропонувала провести обмін заручників у переддень Різдва — 5 січня 2019 року, збільшивши кількість сепаратистів, яких може помилувати .Цю ініціативу відкинув представник Росії у ТКГ Борис Гризлов, про що заявила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.
  • Востаннє обмін полоненими між українською стороною і угрупованнями «ЛНР» та «ДНР» відбувся у грудні 2017 року. Тоді в Україну повернулись 73 особи, а на окуповану територію — 233.