Київ назвав нову дату обміну заручниками і збільшив кількість сепаратистів, яких може помилувати

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Україна готова помилувати та передати керівникам окремих районів Донецької та Луганської областей 72 сепаратистів в обмін на 19 заручників на окупованих територіях. Про це повідомила у Facebook заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

«Україна готова до більш широкого компромісу заради звільнення наших хлопців і на практиці це демонструє. Також ми готові негайно передати РФ 22 їх громадян, затриманих і засуджених в Україні», — зазначила Геращенко.

Вона нагадала, що нещодавно в колоній помер один росіянин, який був у списку тих, кого Україна вже давно була готова передати Росії.

«Ця людина вже давно могла бути вдома, але РФ відмовилася забирати своїх громадян. Ми закликаємо російську сторону переглянути свою позицію щодо своїх громадян і забрати їх, в обмін передати України 22 політвʼязнів Кремля», — наголосила заступник голови Верховної Ради.

Геращенко зазначила, що через відмову РФ і ОРДЛО зірвалося запропоноване українською стороною на 27 грудня звільнення заручників. Тому Київ пропонує нову дату обміну — 5 січня 2019 року.

«Ми пропонуємо провести звільнення утримуваних у форматі 22 — 22 і 72 — 19 5 січня 2019 року, аби 150 людей зустрічали Різдво вдома, могли піти з родинами до церкви та помолитися за мир», — написала вона.