МОН дозволило школярам зараховувати іспити на кшталт IELTS і TOEFL як держатестацію. Як це працює?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Міносвіти оприлюднило перелік міжнародних мовних іспитів, результати яких учням девʼятих та одинадцятих класів в 2019 році можуть зарахувати як оцінку держатестації з іноземної мови. Зокрема, з англійської мови міністерство дозволило зараховувати іспити IELTS та TOEFL, йдеться в повідомленні прес-служби відомства.

Список іспитів, які визнає МОН, включає також бали і рівні, які необхідно на таких зовнішніх іспитах набрати, щоб їх результати могли бути зараховані замість держатестації.

пресслужба Міносвіти і науки

Якщо результат зовнішнього іспиту відповідає рівню, який вимагає міністерство, то в документ про освіту виставляється 12 балів за атестацію з іноземної мови, повідомили в міністерстві.

Кому можуть зарахувати іспит?

Учням девʼятих класів, які вивчали іноземну мову на рівні необхідного міністерством стандарту, можуть зарахувати міжнародний іспит рівня А2 і вище, а для класів з поглибленим вивченням — В1 і вище. Сертифікат або диплом повинен бути 2018 або 2019 року.

Учням одинадцятих класів, які вивчають іноземну мову за рівнем стандарт або академічним, можуть зарахувати міжнародний іспит рівня B1 і вище, а для класів із поглибленим вивченням іноземних мов — В2 і вище.

Для одинадцятикласників сертифікат або диплом зовнішнього іспиту, щоб його можна було зарахувати замість держатестації, повинен бути отриманий в 2018 або 2019 року, причому до 28 травня 2019 року — з англійської мови, до 27 травня 2019 року — з німецької та французької мов, тобто до проведення ЗНО з цих предметів.

Чи можуть іспит зарахувати як ЗНО?

Ні, міжнародні сертифікати мовних іспитів не зараховуються як оцінка з Зовнішнього незалежного оцінювання, підкреслили в Міносвіти.

Які документи потрібно подати?

Для зарахування результатів зовнішнього іспиту учень повинен звернутися з відповідною заявою в свій навчальний заклад та надати копію сертифікату. Якщо випускник, який має сертифікат, не напише таку заяву, то оцінка буде виставлятися за результатами письмової атестації.

Якщо випускник вже зареєструвався на ЗНО з іноземної мови, але хоче, щоб результат зовнішнього іспиту зарахували як держатестацію, йому потрібно перереєструватися до 25 березня. Якщо він не перереєстровується, то оцінка за держатестацію буде виставлена за результатами ЗНО.

Якщо ж випускник планує отримати сертифікат після 25 березня, але до дня проведення ЗНО з відповідної мови, то він теж може написати заяву про зарахування сертифіката зовнішнього іспиту як оцінку держатестації. У такій заяві треба вказати, що він очікує отримання сертифіката, а потім випускник має надати його паперову копію.