«Незнайоме і важке». У Новій Зеландії слово «тривіальний» поставило школярів у глухий кут

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У Новій Зеландії учні старшої школи заявили, що вони не знають значення слова «тривіальний» (trivial) після того, як воно зʼявилося в завданні на іспиті з історії, пише The Guardian .

Деякі студенти 13-го року навчання (в Новій Зеландії у школі 13 класів) стверджують, що «незнайоме слово» було дуже важким, тому іспит тепер потрібно оцінювати, зважаючи на різне розуміння та інтерпретацію терміна кожним учнем.

У екзамені з історії студентів просили написати есе про те, чи згодні вони з висловом Юлія Цезаря: «Важливі події є результатом тривіальних причин».

Тривіальний (лат., від перехрестя шляхів) — звичайний, буденний, заяложений, позбавлений свіжості й оригінальності.

Більше 2 500 людей підписали онлайн-петицію до Новозеландського кваліфікаційного органу NZQA. У зверненні стверджується, що слово «тривіальний» викликало багато плутанини на іспиті і багато учнів не були знайомі з цим словом. Студент Логан Стадник, який складав іспит, розповів місцевим ЗМІ, що принаймні половина його однокласників вважали, що тривіальне означає «значимий» (significant).

Керівництво NZQA заявило, що іспит писали досвідчені вчителі історії, і це слово має входити до словникового запасу учнів.

  • Оксфордський словник обрав головним словом 2018 року — toxic (токсичний, отруйний). Автори зазначають, що саме у 2018 році користувачі на 45% частіше цікавилися значенням слова «токсичний». Воно використовувалося в дуже різних і несподіваних контекстах, у прямому і переносному сенсах. Найчастіше з прикметником «токсичний» поєднували іменники «хімікат», «маскулінність», «речовина», «газ», «середовище», «відносини», «культура», «відходи», «водорості» та «повітря».
  • 7 листопада видавці словника Collins Dictionary назвали словом 2018 року single use (одноразовий). Воно позначає предмети, нескінченне використання яких завдає шкоди навколишньому середовищу та ланцюжку харчування.