Оксфордський словник назвав головне слово 2018 року. Воно повʼязане з отруєнням Скрипалів

Дата:

Оксфордський словник обрав головним словом 2018 року — toxic (токсичний, отруйний). Про це йдеться в релізі на офіційному сайті словника.

Автори зазначають, що саме в 2018 році користувачі на 45% частіше цікавилися значенням слова «токсичний». Воно використовувалося в найбільш різних і несподіваних контекстах, у прямому і переносному сенсах. Найчастіше з прикметником «токсичний» поєднували іменники «хімікат», «маскулінність», «речовина», «газ», «середовище», «відносини», «культура», «відходи», «водорості» та «повітря».

Видавці словника вважають, що це слово може стати «терміном культурного значення».

«Згадки про токсичні хімікати в цьому році мають особливе значення, на тлі отруєння нервово-паралітичним речовинами російського екс-розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в британському Солсбері, яке шокувало світ. Увага суспільства, а також занепокоєння з приводу того, хто має доступ до світових запасів токсичних хімікатів, призвели до того, що «хімікат» очолило список слів, які найчастіше використовувалися в 2018 році разом зі словом «токсичний», — йдеться в повідомленні.

Серед словосполучень зі словом «токсичний» найпопулярнішими стали такі: «смертельно небезпечні отруйні речовини», «токсичні гази» і «токсичні відходи».

Вислів «токсична маскулінність» лінгвісти повʼязали з рухом проти домагань #MeToo, який викликав резонанс в усьому світі.