Україна передасть дані про викиди на «Кримському титані» в ООН, ОБСЄ, ВООЗ, Червоний Хрест й Організацію із заборони хімзброї

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Україна передасть дані про викиди на «Кримському титані» в ООН, ОБСЄ, ВООЗ, Червоний Хрест й Організацію із заборони хімзброї

ru.krymr.com

Україна передасть дані про викиди шкідливих речовин на заводі «Кримський титан» в Армянську (анексований Крим) до ООН, ОБСЄ, Всесвітньої організації охорони здоровʼя і Червоного Хреста. Про це у Facebook повідомив представник омбудсмена у Криму Ісмаїл Халіков.

«Викликає занепокоєння, що досі не оголошено надзвичайний стан, не евакуюють доросле населення, а окупанти продовжують «заспокоювати» людей», — написав Халіков.

Інформацію нададуть у міжнародні організації як ще одне підтвердження порушень прав людини, а також до прокуратури АРК — щоб розпочати кримінальне провадження проти причетних до порушення екологічних прав людей та загрозу їх життю.

Глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров (БПП) у парламенті заявив, що Україна повинна звернутися в Організацію із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) з проханням провести моніторинг ситуації на території заводу «Кримський титан», де стався викид хімікатів, — передає Інтерфакс-Україна.

Посилаючись на оцінки експертів, він підкреслив, що причиною екологічної катастрофи в анексованому Криму може бути втрата контролю російською армією над бойовими отруйними речовинами, які вони можуть зберігати на території заводу».

У ніч на 24 серпня, після викиду невідомої речовини на півночі анексованого Криму, жителі Армянська почали масово скаржитися в соцмережах на погане самопочуття та наліт, схожий на іржу, що вкрив дерева, автомобілі, паркани, дахи, посуд та вироби з металу.

Четвертого вересня російська влада Криму оголосила про перевищення вмісту сірчистого ангідриду в повітрі на півночі півострова внаслідок викидів на армянському хімзаводі «Кримський титан». Хімічні відходи скидають у кислотонакопичувач з 1971 року. Площа цього «озера» становить 42 квадратних кілометри, обʼєм — 30 мільйонів кубометрів води. Накопичувач уперше висох до 1,6 мільйонів кубів води через різку зміну нічних і денних температур.

Роботу заводу зупинили на два тижні. Крім того, в Армянську протягом цього часу оголошено вимушені канікули, а дошкільнята з мамами та школярі відпочиватимуть у кримських санаторіях.

Нагадаємо, що напередодні кілька українських прикордонників, які служать на адміністративному кордоні з окупованим Кримом, відчули погіршення стану здоровʼя через хімічні викиди заводу «Кримський титан».