CNN: Ізраїль повідомив США про підготовку операції в Лівані, але без подробиць

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Ізраїльські чиновники повідомили США про те, що країна збирається провести операцію в Лівані, але не надали жодних подробиць.

Про це каже CNN із посиланням на джерела.

За даними каналу, операцію обговорювали, зокрема, під час телефонної розмови між міністром оборони США Ллойдом Остіном і його ізраїльським колегою Йоавом Галантом рано-вранці 17 вересня.

Той факт, що не було надано жодних подробиць про операцію, означав, що американські чиновники перебували в невіданні, поки через деякий час не зʼявилися повідомлення про сотні пейджерів, що вибухнули, кажуть джерела.

Вибухи сталися у вівторок, коли держсекретар США Ентоні Блінкен летів з Вашингтону до Каїру. CNN зазначає, що це не перший випадок, коли Ізраїль вдається до «провокаційних дій» приблизно в той самий час, коли Блінкен перебуває з візитом на Близькому Сході. Але саме ця акція викликала занепокоєння щодо регіональної ескалації, якої США вже давно намагаються уникнути. Блінкен заявив, що США «не знали про ці інциденти і не були причетні до них».

США передали Ірану по секретному каналу, що вони не причетні до нападу і що Ірану не слід іти на ескалацію, повідомив CNN неназваний американський чиновник.

Галант і Остін говорили вдруге у вівторок після того, як стало відомо, що тисячі членів «Хезболли» були поранені в результаті вибуху пейджерів, але офіційні особи відмовилися вдаватися в подробиці їхньої розмови.