Екскерівникам Оленівської колонії, які причетні до загибелі українських військовополонених, оголосили підозри

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Правоохоронці заочно повідомили про підозри ексочільникам Оленівської колонії, які причетні до загибелі українських військовополонених.

Про це повідомили Служба безпеки України та Офіс генпрокурора.

Йдеться про колаборанта Сергія Євсюкова — ексочільника так званої «Волноваської колонії ДНР» у селищі Оленівка, та його колишнього першого заступника — колаборанта Дмитра Нейолова.

Офіс генерального прокурора

За даними слідства, обидва підозрюваних керували колонією в Оленівці, де утримували українських військовополонених, коли в ніч на 29 липня 2022-го російські війська влаштували там теракт. Тоді загинули щонайменше 50 українських військових, причому 9 з них — через відсутність невідкладної медичної допомоги. Майже 150 полонених дістали поранень.

Обидва фігуранти усвідомлювали масштаби вибухів і кількість постраждалих, але умисно зволікали з евакуацією поранених до лікарні.

Євсюкову та Нейолову повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України — жорстоке поводження з військовополоненими, поєднане з умисним вбивством. Їм загрожує до 15 років за ґратами або довічне ув’язнення.

У листопаді 2022 року обох підозрюваних «замінили на посадах». Зараз вони переховуються від правосуддя на тимчасово захопленій частині території Донеччини.

Теракт в Оленівці

Уночі 29 липня 2022 року в колонії в окупованому місті Оленівка Донецької області, де росіяни утримували українських військовополонених з «Азовсталі», пролунали вибухи.

За даними Офісу генпрокурора, вибухи пролунали після відбою — у часовий проміжок між 23:00 28 липня та 1:00 29 липня 2022 року. На той час у бараці утримували 193 військовополонених полку «Азов».

Зараз вдалося встановити та ідентифікувати 49 загиблих військовослужбовців, з них 48 — завдяки судовим молекулярно-генетичним експертизам, та ще одного загиблого — з показань потерпілих і свідків.

Попри те, що українські військовослужбовці в полоні перебувають під захистом Женевської конвенції, росіяни не допустили міжнародні організації до огляду місця події. Натомість вони намагалися знищити й приховати сліди злочину.

«Це перший результат розслідування масового вбивства українських військовополонених в Оленівці. Ніхто з причетних не залишиться непокараним», — зазначили в прокуратурі.