Продаж яхти Медведчука зупинили, бо суд у Хорватії скасував її арешт

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Через те, що окружний суд міста Спліт (Хорватія) скасував арешт яхти Медведчука Royal Romance, Україна ризикує втратити цей актив.

Про це повідомив перший заступник голови комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Нардеп опублікував дайджест щодо діяльності Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). У ньому, зокрема, йдеться про реалізацію майна екснардепа Віктора Медведчука.

Яхта Медведчука перебувала під арештом у Хорватії два роки. Рішення хорватського суду передбачало, що кожні 3 місяці буде перевірятися наявність подальших умов для арешту та ухвалюватися рішення про його продовження чи скасування.

Загалом Офіс генпрокурора України направив 6 запитів про продовження строку арешту яхти, які хорватська сторона задовольнила.

Як стверджує Железняк, у період з червня 2022 по червень 2023 року АРМА не здійснювало ніяких заходів для продажу яхти. Лише починаючи з липня 2023 року агентство почало над цим працювати.

І вже коли АРМА визначило аукціонний дім, який буде займатися продажем яхти, останній відмовився від її реалізації, як і його попередник. Це сталося внаслідок роботи адвокатів Медведчука — міжнародної юридичної компанії Steptoe.

У червні 2024-го Вищий кримінальний суд Хорватії повернув справу на розгляд до Окружного суду міста Спліт та визначив іншого суддю у справі. А вже 25 червня суд скасував арешт яхти, причина — ненадання обвинувального акта у кримінальній справі від ОГП.

Наразі активи Медведчука (серед них і яхта) заблоковані рішенням хорватської урядової групи з питань санкцій. Це означає, що яхту не можуть вивести з порту Хорватії.

Однак через скасування арешту АРМА не може тепер реалізувати судно. Железняк вважає, що Україна може взагалі втратити його як актив.

Що за яхта?

92-метрова яхта Royal Romance — одна з найбільших яхт у світі. Її оцінюють у €200 мільйонів. Шестиповерхове судно обладнане двома ліфтами. Серед іншого, на яхті чотири палуби, кінотеатр, спортзал, басейн, спа-зона та косметологічний кабінет, а також близько 50 кімнат різного призначення.

Marine Traffic

16 березня 2022 року Львівський суд заарештував яхту, а 11 квітня передав її у розпорядження АРМА.

У листопаді 2023 року уряд уперше в історії України унормував можливість продажу арештованого майна за кордоном. Це зробили, щоб продати яхту Royal Romance Віктора Медведчука.

У лютому 2024 року Кабмін погодив продаж яхти, а в травні АРМА відзвітувало, що судно перейшло під український прапор. Це мало сприяти подальшому продажу судна.