МЗС Чехії: У рамках чеської ініціативи Україна отримає 100 тисяч снарядів у липні й серпні

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У липні та серпні 2024 року українській армії поставлять ще 100 тисяч артилерійських снарядів у рамках міжнародної ініціативи, організованої урядом Чехії.

Про це повідомив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, передає агентство ČTK.

«Протягом липня та серпня ми надішлемо загалом ще 100 тисяч одиниць боєприпасів. Зараз ми шукаємо гроші, щоб закупити більше боєприпасів, щоб ініціатива могла продовжитися у 2025 році. Ми могли би поставити до 800 тисяч одиниць цього року, якби у нас були гроші», — сказав Ліпавський журналістам.

Він додав, що до чеської ініціативи із закупівлі на світовому ринку великої кількості боєприпасів приєдналися 18 країн. Із них 15 виконали взяті на себе фінансові зобовʼязання, тому до кінця 2024 року Київ отримає 500 тисяч снарядів, зауважив міністр.

Наприкінці червня 2024 року прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що Україна вже отримала першу партію боєприпасів (50 тисяч), закуплених у межах цієї ініціативи. 13 липня президент Чехії Петр Павел казав, що його країна надішле Україні 50 тисяч артилерійських боєприпасів у липні й серпні, а з вересня Київ буде отримувати 80—100 тисяч боєприпасів на місяць. Тепер Ліпавський назвав більші цифри на липень і серпень.

  • У лютому 2024 року Петр Павел оголосив, що Чехія знайшла 800 тисяч снарядів до артилерії, готових для закупівлі за межами Європейського Союзу. У наступному місяці країна спільно із союзниками почала збирати гроші на закупівлю цих боєприпасів для України. До ініціативи приєдналися близько 20 держав, серед яких Німеччина, Канада, Велика Британія, Бельгія, Швеція, Данія та інші.
  • У березні міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що Україна потенційно може отримати 1,5 млн боєприпасів, а не 800 тисяч. У квітні Петр Павел заявив, що Прага знайшла понад мільйон артснарядів у третіх країнах, які можна придбати для ЗСУ.