Джо Байден виходить із президентської гонки. Він підтримав віцепрезидентку Камалу Гарріс як кандидатку від демократів

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Джо Байден оголосив, що виходить із президентської гонки. Він запевнив, що виконуватиме обовʼязки президента США до кінця терміну.

«І хоча я мав намір балотуватися на переобрання, я вважаю, що в інтересах моєї партії та країни для мене краще відійти в сторону і зосередитися виключно на виконанні своїх обовʼязків як президента протягом залишку мого терміну», — заявив Байден.

Крім цього, Байден подякував усім, хто «так важко працював, щоб мене переобрали», Зокрема, віцепрезидентці Камалі Гарріс за те, що вона була «неймовірним партнером у всій цій роботі».

Хто саме стане кандидатом у президенти США від Демократичної партії замість Байдена, поки невідомо. Однак він підтримав кандидатуру віцепрезидентки США Камали Гарріс і закликав демократів обʼєднатися, щоб перемогти Трампа.

Пізніше «на цьому тижні» Байден звернеться до нації, щоб детальніше пояснити своє рішення залишити президентські перегони.

Вибори президента в США

Цьогорічні президентські вибори в США відбудуться 5 листопада 2024 року. Це будуть 60-ті в історії країни президентські вибори, на яких мають обрати 47-го президента США. Дональд Трамп уже став кандидатом від республіканців, а національний зʼїзд Демократичної партії відбудеться 19—22 серпня в Чикаго. Там партія і висуне свого кандидата на виборах.

Після невдалих дебатів із Трампом у червні 81-річний Джо Байден зустрівся із широкою хвилею критики. Медіа писали, що він застарий для президентства. 3 липня видання CNN написало, що частина лідерів Демократичної партії США хочуть, щоб Джо Байден знявся з виборів президента. Публічно першим із таким закликом виступив член Палати представників Ллойд Доггет. Лідер демократичної меншості в Палаті представників Гакім Джеффріс і лідер більшості в Сенаті Чак Шумер також закликали Байдена знятися з виборів.

Про те, що Байден вийде з президентських перегонів у ці вихідні, також писало видання Axios. За даними джерел журналістів, на його рішення вплинув зростаючий тиск з боку родини і близьких радників.