Зеленський: Україна ініціює скликання надзвичайного засідання Радбезу ООН через ракетну атаку РФ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Україна ініціює скликання надзвичайного засідання Ради Безпеки ООН у звʼязку з ранковим російським масованим ракетним ударом по цивільній інфраструктурі України, включно з дитячою лікарнею.

Про це заявив Володимир Зеленський на пресконференції у Варшаві, де він сьогодні підписав безпекову угоду з премʼєром Дональдом Туском.

«Сьогодні Росія завдала удару по багатьох містах нашої країни: Київ, Кривий Ріг, Дніпро, міста нашої Донеччини. Влучання, зокрема, у дитячу лікарню «Охматдит» у Києві — одну з найважливіших не лише для нашої країни, а й для усього нашого регіону. Удар припав на відділення, де діти отримували діаліз. Пошкоджені будинки, досі триває розбір завалів. Більше ста людей поранено, станом на цей час відомо про 27 убитих цими ударами», — заявив Зеленський.

Лідер держави додав, що Росія вже поширює неправдиві оголошення, що руйнування в «Охматдиті» сталися через українську протиповітряну оборону.

Проблема в тому, що головування в Радбезі ООН з початку липня розпочала Росія.

  • Міноборони РФ заявило, що сьогоднішні удари по Україні — це відповідь на атаки по обʼєктах російської енергетики. Відомство стверджує, що ракети били по військовій промисловості та авіабазах. Руйнацію лікарні «Охматдит», медцентру «Ісіда», знищення житлових багатоповерхівок Міноборони назвало «істерикою київського режиму напередодні проведення сходки (саміту) покровителів із НАТО».
  • Служба безпеки України встановила, що Росія ударила по «Охматдиту» ракетою Х-101. На місці удару знайшли уламки корпуса задньої частини ракети з серійним номером та частину руля цієї ж ракети. Розбір завалів триває.