ГУР ідентифікував росіян, які розстріляли чотирьох українських військовополонених поблизу Роботиного

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Головне управління розвідки Міноборони України ідентифікувало російських військових, які розстріляли чотирьох українських військовополонених поблизу Роботиного (Запорізька область) у другій половині травня 2024 року.

Страту зафіксували на відео — на ньому четверо українських військових з піднятими руками без зброї здаються в полон, а росіяни змушують їх лягти долілиць і впритул розстрілюють.

ГУР стверджує, що до розстрілу причетні російські військові зі штурмової групи 70-го мотострілецького полку (В/Ч 71718) 42-ї мотострілецької дивізії 58-ї армії Південного округу ЗС РФ. Пункт постійної дислокації цієї військової частини розташований в Шалі, що в Чечні.

На момент страти українських військовополонених під Роботиним 70-м мотострілецьким полком армії Росії командував підполковник Абаєв Юрій Маірбєковіч з позивним «Буйвол», він народився в 1990 році.

До страти українських бійців також причетні військовослужбовці 70-го мотострілецького полку армії РФ, зокрема:

  • капітан Наґорний Дмитро Олегович, 21.11.1995 року народження — командир 2-го батальйону;
  • старший лейтенант Абуталімов Темірлан Умарович, 02.05.1997 р. н. — командир 1-ї штурмової роти;
  • лейтенант Бєков Заур Сергійович, 16.07.1997 р. н. — командир 3-ї штурмової роти;
  • старший лейтенант Імаґазалієв Юсуп Пайзулаєвич, 18.07.1999 р. н. — командир 6-ї штурмової роти.

СБУ

Вони також можуть бути причетні до страти ще кількох українських військовополонених, що сталася пізніше у травні 2024 року. Про це, зокрема, свідчать отримані радіоперехоплення розмови окупантів із 70-го полку ЗС РФ, під час якої один із російських командрів штурмової роти віддає наказ своїм підлеглим розстріляти українських військових.

  • Генеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що російські військові на Донеччині відрізали голову українському воїну. 17 червня одному з підрозділів РФ у Волноваському районі дали наказ не брати в полон українців та обезголовлювати їх. Після цього аеророзвідка знайшла пошкоджений бронеавтомобіль ЗСУ з головою на капоті. Прокуратура вже встановила дані загиблого українського бійця та російських командирів, потенційно відповідальних за наказ убити його. Дані загиблого і росіян поки що не розголошують — їх ще уточнюють.
  • Узимку 2024 року почали оприлюднувати випадки розстрілу військовополонених. Перший випадок стався біля села Веселого (Бахмутський район) — там убили двох військових, другий — на позиції «Зеніт» в Авдіївці, де, ймовірно, розстріляли шістьох військових 110 бригади ЗСУ. Третій — поблизу Роботиного (убили трьох українських захисників). А 25 лютого зʼясувалося, що російські військові вчергове розстріляли українських військовополонених «на камеру». Момент страти засняв коптер.