Зеленський: Війська рф запускають по Україні щомісяця понад 3 тисячі КАБів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що війська росії щомісяця запускають по Україні понад 3 тисячі керованих авіабомб.

Про це він розповів на спільному брифінгу з прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом під час свого першого візиту до Мадриду.

«Найголовніша проблема, яка сьогодні є, — це те, що росія застосовує більше ніж 3 тисяч КАБів на місяць просто по людях. Ми вважаємо, що наступного місяця може бути 3 500. Цього місяця було 3 200», — сказав президент.

Для захисту Україні потрібне підсилення протиповітряної оборони. За словами Зеленського, необхідно хоча б 7 додаткових систем зенітно-ракетних систем Patriot, з яких дві суто для Харкова, який кожен день атакують керованими авіабомбами. Patriot не дозволять російським літакам підлітати достатньо близько, зазначив лідер держави.

Для повного ж закриття неба Україні потрібні десятки таких систем ППО, додав Зеленський. Він зауважив, що необхідно тиснути на західних партнерів, аби вони надали необхідну кількість систем ППО.

  • 23 травня російські війська провели масовану ракетну атаку на Харків і влучили по території друкарні видавництва Vivat (типографія Factor druk) — там загинули 7 працівників, ще 17 поранені.
  • 25 травня російська авіація вдарила КАБами по Харкову, зокрема по гіпермаркету «Епіцентр». Там загинули 17 людей, а поранення дістали 48 людей. Ще шукають пʼятьох зниклих. Розбір завалів досі триває.