NOS: Кандидатуру премʼєра Нідерландів Рютте на пост генсека НАТО підтримують 28 країн

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте отримав підтримку ще чотирьох країн на посаду нового генерального секретаря НАТО.

Про це повідомила нідерландська телерадіокомпанія NOS з посиланням на джерела.

Загалом вже 28 з 32 країн-членів НАТО підтримують кандидатуру Рютте. Це означає, що ще чотири країни мають приєднатися, оскільки для висунення кандидатури необхідна одностайна підтримка всіх 32 країн-членів.

У найближчі кілька днів міністри закордонних справ країн НАТО перебуватимуть у Брюсселі, де в кулуарах саміту очікується багато розмов про наступника Єнса Столтенберга, який залишає свій пост на початку жовтня.

У Румунії є свій кандидат. Відомо також, що Туреччина та Угорщина поки не заявили про свою підтримку Рютте. Не визначилась з кандидатом також Словаччина.

Джерела NOS в НАТО кажуть, що Рютте веде переговори з цими чотирма країнами про своє бачення керівництва НАТО.

Угорщина і Словаччина послаблять свою опозицію Рютте, якщо президент Румунії Клаус Йоганніс зніме свою кандидатуру, кажуть у колах НАТО. Поки цього не сталося, за словами джерел, угорцям і словакам буде ніяково відмовлятися від Йоганніса, єдиного офіційного кандидата від іншої східноєвропейської країни.

  • Чинний генсек НАТО Єнс Столтенберг обіймає посаду з 1 жовтня 2014 року. До початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Столтенберг офіційно відмовився йти на наступний термін і погодився очолити Центробанк Норвегії. Його повноваження продовжили, оскільки країни-члени НАТО не дійшли компромісу щодо наступника — для цього потрібна згода всіх країн-членів Альянсу. Столтенберг обійматиме посаду генсека до жовтня 2024 року.
  • Найбільш імовірним кандидатом на посаду наступного генсека НАТО вважають Рютте. Проте і з його обранням можуть виникнути труднощі, зокрема через позицію Угорщини й Туреччини.
  • У березні 2024 року про бажання балотуватись на пост генсека НАТО заявив Йоганніс.