Молдова заявила, що вибуху на військовій базі в Тирасполі не було, а відео підриву гелікоптера — відеомонтаж

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Молдова заявила, що вибуху на військовій базі в Тирасполі (ПМР) 17 березня не було, а поширюване відео підриву гелікоптера Мі-8 — відеомонтаж.

Про це повідомляє молдовське видання NewsMaker.

Міністр внутрішніх справ Молдови Адріан Ефрос зазначив, що заява невизнаного Придністровʼя — це частина кампанії з дезінформації, що має викликати паніку і страх. Він запевняє, що ніякого вибуху не було.

«Це була частина кампанії з дезінформації, мета якої — викликати паніку, страх і нестабільність серед громадян. Це монтаж, жодного вибуху не було. Фахівці висловляться докладніше. Але це було частиною кампанії з дезінформації та спробою спровокувати нестабільність», — сказав Ефрос.

OSINT-спільнота і спеціалісти з відеомонтажу в Х розбирали відео вибуху. Вони стверджували, що фото і відео гелікоптера редагували — фото ретушували, а FPV-дрон, який, імовірно, поцілив у Мі-8, «примонтували». Перед ударом він зникає, лопаті гвинта не рухаються після вибуху, а після під гелікоптером можна побачити спалах пального.

Бюро реінтеграції Молдови в день атаки писало, що показаний гелікоптер довго стояв в неробочому стані. Пального в ньому бути не могло. Невизнане Придністровʼя ж стверджує, що гелікоптер був атакований дроном, і заявляє про диверсію.

  • 17 березня 2024 року так зване Міністерство держбезпеки Придністровʼя заявило про атаку на військову базу в Тирасполі. Місцеві медіа показали згорілий гелікоптер. Жертв не було.
  • Того ж дня офіційна влада Кишинева звʼязалася з українською стороною щодо інциденту в Придністровʼї. Бюро політики з реінтеграції Молдови не підтверджує будь-якого нападу на Придністровський регіон.