Правоохоронці ідентифікували окупанта, який брав участь у розстрілі цивільних авто у Гостомелі

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Офіцера Росгвардії, який брав участь у розстрілі цивільних авто у Гостомелі, ідентифікували. Йому повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни.

Про це пише Офіс генпрокурора України.

Слідство зʼясувало, що підозрюваним є заступник командира взводу спецпідрозділу військ Нацгвардії рф по Красноярському краю. У Гостомелі він та інші окупанти отримали наказ від свого командира вбивати цивільних.

Київська обласна прокуратура

На другий день повномасштабної війни на бойових позиціях у районі вулиць Шевченка та Свято-Покровської окупант без попередження відкрив вогонь зі стрілецької зброї по цивільному авто. Водій дістав численні вогнепальні поранення, але йому вдалося врятуватися.

Загалом військовослужбовці загону причетні до розстрілу 12 транспортних засобів в Гостомелі, через що загинули 11 мирних мешканців, ще 15 були поранені.

У вересні 2022 року в Україні встановили особи пʼяти російських окупантів зі зведеного загону підрозділів Росгвардії, які 25 лютого в Гостомелі розстріляли десять цивільних автівок з людьми. Тоді СБУ зʼясувала, що наказ стріляти по цивільних віддавали не тільки командир, а й заступник командира. Росіяни впродовж понад шести годин розстрілювали легкові автомобілі з місцевими жителями.

Служба безпеки України

  • Пізніше, у січні 2023 року, поліція встановила більшість російських військових, які в березні 2022 року розстрілювали цивільних на Житомирській трасі, через що загинули 13 людей. Ідеться про батальйонно-тактичні групи зі складу 5 окремої танкової бригади російської армії. Його друга група скоїла найбільше розстрілів і вбивств на Житомирській трасі.