Україна перейшла на європейські правила торгівлі електроенергією

Автор:
Олександра Амру
Дата:

​​Україна завершила перехід на європейські правила торгівлі електроенергією. На платформі «Укренерго» відбулися спільні аукціони з доступу до міждержавних перетинів з Молдовою.

Про це повідомляє пресслужба «Укренерго».

Напередодні завершився перший спільний місячний аукціон з доступу до міждержавних перетинів з постачанням електроенергії у березні для України та Молдови. Аукціон в цьому форматі тривав тиждень.

За напрямком Україна — Молдова розподілена пропускна спроможність становила 463 МВт, за протилежним — 96 МВт.

Повну доступну пропускну спроможність за кожним напрямком розподілили серед чотирьох учасників. Загалом за напрямком Україна — Молдова було вісім учасників, а за протилежним — девʼять.

Попит на пропускну спроможність на кожному місячному аукціоні перевищував запропоновану для розподілу. Це визначило граничну ціну аукціону для напрямку Україна — Молдова €0,05/МВт, а для напрямку Молдова — Україна €0,5/МВт.

У випадку, коли попит на пропускну спроможність не перевищує запропоновану пропускну спроможність на аукціоні, гранична ціна дорівнює нулю.

Добові аукціони з Молдовою заплановані на 29 лютого, з днем постачання 1 березня.

  • Запровадження спільних аукціонів — виконання вимог ЄС щодо реформування українського ринку електроенергії. Україна вже проводить спільні добові аукціони з іншими європейськими сусідами: з 2 листопада 2023 року з Румунією, з 16 січня 2024-го — з Польщею, з 22 лютого цього року з Угорщиною. Перший спільний аукціон зі Словаччиною запланований на 4 березня.
  • У березні 2022 року Україна офіційно приєдналася до європейської енергетичної системи ENTSO-E.
  • У листопаді 2023 року ENTSO-E повністю перевела Україну в постійну синхронізацію з енергомережею Європи. Це дозволило Україні імпортувати до 1 700 МВт електроенергії з Європи, а це додаткові 500 МВт.
  • 14 грудня «Укренерго» отримала повноправне членство в Європейській мережі операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E.