Польща додасть пункти пропуску на кордоні з Україною до списку критичної інфраструктури

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що його уряд найближчими годинами внесе пункти пропуску на кордоні з Україною до списку критичної інфраструктури — це рішення покращить транспортування військової та гуманітарної допомоги в Україну.

Про це повідомляють «Польське радіо» і RMF24.

«Для того, щоб забезпечити 100-відсоткову гарантію того, що військова допомога, техніка, боєприпаси, гуманітарна та медична допомога без затримок дійдуть до української сторони, ми внесемо пункти перетину кордону з Україною та визначені ділянки автомобільних та залізничних доріг до переліку обʼєктів критичної інфраструктури. Це питання найближчих годин», — сказав Туск.

Таке рішення означатиме інший тип організації пропуску критичних вантажів і забезпечить їх рух через кордон без будь-яких затримок і перешкод. Він додав, що питання підтримки сільськогосподарських виробників і підтримки України треба розмежовувати.

  • Від листопада 2023 року поляки періодично блокують пункти пропуску на кордоні з Україною. Польські перевізники, а потім і фермери з різною тривалістю перешкоджають руху вантажівок, вимагаючи від своєї влади та Євросоюзу поліпшення умов праці та преференцій. Вони просять про заборону імпорту сільськогосподарської продукції з України, яка не відповідає нормам ЄС, повернення дозвільної системи для українських перевізників, дотацій на добрива, компенсацій акцизу на пальне, виплат субсидій та мають інші вимоги, які до України не мають стосунку.
  • 20 лютого польські фермери почали загальний страйк по всій країні. До них доєдналась Асоціація мисливців. Протестувальники заблокували шість пунктів пропуску на кордоні з Україною. Але увечері того ж дня послабили блокування руху біля трьох пунктів пропуску.
  • На тлі блокади поляками західного кордону України Володимир Зеленський доручив уряду до 24 лютого бути на кордоні з Польщею і попросив премʼєра Дональда Туска теж приїхати туди, закликавши Дуду підтримати урядовий діалог.
  • Польська влада погодилась на зустріч, але у іншому форматі — 28 березня у Варшаві на рівні представників урядів Польщі й України.