У Палаті представників США не голосуватимуть за законопроєкт про допомогу Україні. Поки що

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що наразі не планує ставити на голосування схвалений Сенатом законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю й Тайваню.

Про це він сказав у коментарі журналісту Джейку Шерману.

«Звичайно, зараз ні. Ми маємо справу з процесом асигнувань. Ми маємо негайні терміни виконання, і саме до цього зараз прикута увага Палати», — прокоментував спікер.

Процеси асигнувань стосуються коштів, які виділили з централізованих і децентралізованих джерел, щоб покривати певні видатки.

Напередодні Сенат США проголосував за окремий законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню, який передбачає $95,3 мільярда для трьох країн. З них — $60,06 мільярда на підтримку України. До цього голосування Джонсон уже критикував законопроєкт і ставив під сумнів його проходження.

Обидві палати Конгресу США (Сенат і Палата представників) повинні схвалити закон, перш ніж президент Джо Байден зможе його підписати.

  • Військова допомога США для України вичерпалася ще наприкінці 2023 року. Торік у жовтні Джо Байден подав до Конгресу запит на виділення $106 мільярдів, із яких понад $61 мільярд передбачається для України, здебільшого для закупівлі зброї у США. Решта коштів із пакета передбачалася для Ізраїлю, допомоги Азійсько-Тихоокеанському регіону, гуманітарних заходів у секторі Гази тощо.
  • Утім, запит не схвалили через політичні суперечки. Тоді представники Конгресу та Білого дому почали працювати над текстом законопроєкту, який, зокрема, міститиме вимогу республіканців про посилення безпеки кордонів США, щоб зупинити міграцію з Мексики. Вже 7 лютого він не набрав потрібних 60 голосів у Сенаті.
  • Згодом зʼявився альтернативний законопроєкт про пакет допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню на $95,34 мільярда, з яких $61 мільярд — для України.