ГУР: Росія вербує сирійських найманців до своєї армії — їм пропонують роботу, а потім відправляють на фронт

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Росіяни пропонують сирійцям «високооплачувану роботу», а потім вербують і відправляють на фронт воювати з Україною.

Про це заявляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Готовлять найманців на сирійській території неподалік міста Алеппо й аеродрому «Кувейрес» (Kuweires). Майже тисяча перших найманців проходять вишкіл з акцентом на ведення бойових дій у міській забудові. Після цього їх доправлять на авіабазу Хмеймім, а звідти — у рф.

У росії їм видають російські паспорти, а потім мобілізують до окупаційної армії. На відео — частина сирійців із російськими паспортами, виготовленими за пʼять днів, стверджує розвідка.

Telegram / Головне управління розвідки МО України

Рекрутинг чоловіків у Сирії проводять через турфірми — спершу їм обіцяють роботу охоронців на нафтопереробних заводах у Якутії, а потім заманюють на «більш високооплачувану» до Бурятії.

У бурятській столиці Улан-Уде на найманців чекає мобілізація до складу 5-ї окремої гвардійської танкової бригади зс рф і подальша участь у бойових діях в Україні.

  • Це не перший випадок, коли росія залучає іноземців до війни з Україною через обман — наприклад, пропонуючи роботу. Такі випадки почастішали наприкінці минулого року. Тоді росія, зокрема, скористалася міграційною кризою на кордоні з Фінляндією та почала вербувати до своєї армії іноземців, затриманих на зачистці фінського кордону. У слідчих ізоляторах їм роздавали документи російською, якої вони не розуміли, нібито з пропозицією підзаробити. Побоюючись депортації, багато хто підписував пропозицію, після цього їх відправляли воювати в Україну.
  • Також росія наймала на війну громадян Непалу. За даними уряду країни, до війська рф потрапили 200 непальців. Вони задіяні у війні. Шестеро непальців вже загинули, а один потрапив в український полон.
  • У полон до ЗСУ потрапляв і громадянин Сомалі. Він прямо сказав, що є найманцем.