Росія вербує до своєї армії нелегальних мігрантів із фінського кордону: їм пропонують роботу, а потім відправляють на фронт

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Росія намагається залучати до війни в Україні іноземних мігрантів, затриманих під час зачистки на кордоні з Фінляндією.

Про це повідомляє BBC.

Росіяни в слідчих ізоляторах примушують нелегальних мігрантів підписувати контракти на військову службу в Україні. Ця практика не нова для рф, але кількість випадків залучення до війни іноземців значно зросла після нещодавніх подій на російсько-фінському кордоні.

На початку листопада фінські прикордонники стали повідомляти, що на південно-східному кордоні побільшало людей, які не мають вʼїзних документів. Пізніше премʼєр-міністр Фінляндії звинуватив росію в тому, що вона допомагає потрапити до Фінляндії нелегальним мігрантам, серед яких громадяни рф, країн Близького Сходу й Африки.

Через сплеск нелегальної міграції Фінляндія вирішила закрити прикордонні пункти, а росія, яка раніше не перешкоджала напливу іноземців на кордони з Фінляндією, раптово змінила свій підхід, і поліція почала затримувати тих, чиї візи були не в порядку.

За порушення міграційних законів у росії заарештували 236 людей — усі арешти припадають на період, коли Фінляндія почала закривати кордони з росією. Перші два тижні листопада порушників візового режиму не затримували зовсім.

В слідчих ізоляторах іноземцям роздавали документи незрозумілою їм російською мовою нібито з пропозицією підзаробити. Побоюючись депортації, багато хто підписував пропозицію, після цього їх відправляли воювати в Україну.

«Ми запитали, що за робота буде — сказали, проста і хороша», — розповів журналістам один із мігрантів.

Як він каже, іноземці починали сумніватися, коли зрозуміли, що їх привезли до наметового табору під охороною військових на кордоні з Україною. У розмові з журналістами він не називає конкретний регіон, але знає, що Україна була зовсім поряд.

На новому місці мігранти «пішли у відмову» — через це їм не давали їсти і залякували вʼязницею. Проте згодом небагатьох відправили до центрів тимчасового утримання в росії, де їм повідомили про депортацію.