Міжнародний суд ООН береться за справу про порушення росією конвенції про запобігання геноциду. Він частково визнав свою юрисдикцію

Автори:
Олександра Амру, Оксана Коваленко
Дата:

Міжнародний суд ООН розглядатиме позов України щодо порушення росією конвенції про запобігання геноциду по суті, проте не повною мірою. Це рішення суд виніс у пʼятниці, 2 лютого.

Про це повідомляє кореспондентка «Бабеля» Оксана Коваленко.

Суд погодився розглядати по суті лише першу вимогу: про те, що Україна не вчиняли геноцид на Донбасі. Водночас Міжнародний суд ООН відкинув більшість із заперечень росії щодо позову і щодо юрисдикції суду.

Україна звернулася до суду 26 лютого 2022 з позовом проти росії через те, що рф маніпулювала конвенцією — вона виправдовувала повномасштабне вторгнення тим, що Україна нібито чинила геноцид на Донбасі.

Українська сторона просить суд, зокрема, визнати, що немає достовірних доказів геноциду на Донбасі, визнати повномасштабний напад росії на Україну порушенням конвенції про геноцид, а також Україна просить визнати, що росія порушила конвенцію, визнаючи незалежність «Л/ДНР».

Російські високопосадовці наполягали, що слова президента володимира путіна про геноцид — «риторичний зворот», який не спирається на визначення міжнародного права. Також рф намагалася довести, що з правової точки зору суд ООН не має юрисдикції розглядати цей позов України.

  • 31 січня 2024 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення в іншій так званій великій справі. Суд визнав, що росія порушує міжнародне право, зокрема дві міжнародні конвенції — про боротьбу з фінансуванням тероризму і про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. З 2017 року Україна доводила, що росія фінансувала бойовиків і керувала ними на окупованих частинах Донбасу з 2014 року. Крім того, намагалася довести, що росія утискає українців і кримських татар в окупованому Криму. 31 січня вперше росію в Гаазі визнали винною в порушенні міжнародних конвенцій в Україні.
  • Україна — перша країна, яка дійшла до рішення суду по суті з конвенції щодо расової дискримінації. А конвенцію щодо фінансування тероризму взагалі ще ніколи не розглядали в Міжнародному суді ООН.