Польські перевізники домовилися з урядом і призупиняють блокаду кордону з Україною

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Уряд Польщі досяг угоди з перевізниками, які від листопада блокували пункти пропуску на кордоні з Україною. Тепер вони призупинять блокаду.

Про це пише Reuters.

«Це не кінець, але протест призупинено. Ми погодили певні умови, ми дамо час уряду попрацювати, оскільки це новий уряд», — сказав Томаш Борковскі з Комітету захисту транспортників і роботодавців транспорту.

Міністерство інфраструктури Польщі організувало пресконференцію, де й підпишуть угоду.

Польські перевізники погодились призупинити страйк до 1 березня. Вони дають час уряду виконати їхні вимоги, основною з який є зупинка транспортного безвізу для України, що скасовує дозвільну систему на перевезення з України до Євросоюзу.

«Ми підписали угоду, результатом якої буде припинення протесту на трьох переходах — «Корчова», «Гребенне», «Дорогуськ» [...]. Ми розпочинаємо інтенсивні конструктивні переговори, які мають дати ефект у вигляді реалізації того, про що ми домовилися», — написав міністр, додавши, що угода складається із семи пунктів.

Протестувальники досягли певного порозуміння з урядом, і від завтра, з 12:00 за місцевим часом, пункти пропуску будуть розблоковані.

Раніше цього дня уряд Румунії теж досягнув домовленості зі своїми фермерами, які протестували на кордонах, зокрема на українському. Наразі тривають обговорення для компромісу щодо невирішених запитів. Однак угода не означає негайного припинення протестів, тому що ще очікуються переговори з перевізниками.